Αλλεργίες
H αλλεργία αναφέρεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αβλαβείς ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, της κατανάλωσης τροφίμων, της επαφής με το δέρμα κτλ. Όταν ένα άτομο έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, απελευθερώνοντας ουσίες όπως η ισταμίνη. Η ισταμίνη και άλλες παρόμοιες ουσίες προκαλούν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως καταρροή από τη μύτη, βήχας και πρήξιμο στο λαιμό, κνησμός, δερματικά εξανθήματα, δύσπνοια.
Διάγνωση αλλεργικής αντίδρασης
- Γενική αίματος
- Μέτρηση ηωσινοφίλων (πλακάκι)
- Ανοσοσφαιρίνη IgE
Κατάλογος αλλεργιογόνων
Ο κατάλογος αλλεργιογόνων είναι μεγάλος. Τα μείγματα αλλεργιογόνων χωρίζονται σε ομάδες.
Μείγματα αλλεργιογόνων για άσθμα-ρινίτιδα
- επιθήλια-πρωτεϊνες ζώων
- οικιακή σκόνη
- υφάσματα
- μύκητες
- χόρτα-λουλούδια
- φυτά
- δέντρα
Μείγματα αλλεργιογόνων τροφικής αλλεργίας
Tρόφιμα π.χ. ξηροί καρποί, ψάρια-οστρακοειδή, δημητριακών, κρεάτων, λαχανικών, φρούτων, τυριών
Μέθοδος ImmunoCAP
Η μέθοδος ImmunoCAP είναι ενζυμική ανοσοδοκιμασία φθορισμού η οποία σχεδιαστεί για τον ποσοτικό προσδιορισμό της ειδικής IgE. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει την ικανότητα δέσμευσης περισσότερου αντιγόνου από τα συμβατικά συστήματα, λόγω διευρυμένης επιφάνειας δέσμευσης, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό δέσμευσης του ειδικού IgG αντισώματος, και προσφέροντας υψηλό επίπεδο ευαισθησίας για την ειδική IgE για συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.
Η κλινική απόδοσή του εκφράζεται ως ευαισθησία και κυμαίνεται από 84-95%.