Πρόληψη καρκίνου
Δείκτες νεοπλασίας
Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν: PSA και Free PSA για προστάτη, AfP για ήπαρ, Ca 15-3 για μαστό, Ca-19-9 για πάγκρεας και γαστρεντερικό, Ca-125 για ωοθήκες και ενδομήτριο, CEA για έντερο, Ca 72-4 για στομάχι (μη ειδικό), NSE για μικροκυτταρικό πνεύμονα και νευροβλάστωμα, Β2-μικροσφαιρίνη για λεμφώματα, SCC για καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, 5ΗΙΑΑ για καρκινοειδές, TG για θυροειδή
Πολυγονιδιακός έλεγχος
Σύμφωνα με μελέτες σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 10 έως 20% των περισταικών καρκίνου, εντοπίζεται κάποιο στοιχείο κληρονομικότητας. Μέσω του πολυγονιδιακού ελέγχου (40 γονίδια) μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τυχόν μετάλλαξη, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.
Ο έλεγχος συστήνεται σε ανθρώπους των οποίων συγγενείς εξ αίματος είχαν για παράδειγμα καρκίνο του μαστού σε ηλικία μικρότερη των 5ο ετών ή ανδρικό καρκίνο μαστού, καρκίνο ωοθηκών ή σάλπιγγος ή πρωτοπαθή καρκίνο περιτοναίου κ.α. Η εξέταση γίνεται μέσω δείγματος σάλιου.
Πρόληψη καρκίνου του προστάτη
Έλεγχος αυξημένου PSA
Αυξημένο PSA παρατηρείται σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας, προστατίτιδας και λόγω ηλικίας. Ωστόσο, σε περίπτωση αμφιβολίας ανιχνεύουμε και το Free-PSA.
Πρόληψη καρκίνου του μαστού
Τα γονίδια BRCA αποτελούν μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού έναντι της ανάπτυξης καρκίνου. Μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών. Η πλήρης αλληλούχιση και ανάλυση των γονιδίων BRCA1, BRCA2 συμβάλλει στην κατανόηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης κληρονομικού καρκίνου καθώς και στην έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη και στον εντοπισμό μελών της οικογένειας με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης των εν λόγω καρκίνων. Η εξέταση για BRCA γίνεται με δείγμα αίματος.